Klicka här för större karta

Manhattan: Harlem, Washington Heights & Inwood

Norr om Central Park ligger Harlem, Manhattans största delområde och ett välkänt centrum för afro-amerikansk kultur.

Det har länge haft ett rykte om sig att vara ett nedgånget område med hög kriminalitet, och säkert har många filmer och tv-serier som utspelat sig där etsat sig fast hos många. Men dagens Harlem skiljer sig mycket från det för 15-20 år sedan, då det ansågs för farligt att besöka.

Mycket har hänt sedan början av 1990-talet, och de program och åtgärder som ledde till att kriminalitet och våldsbrott minskade för hela New York hade också effekt i Harlem. Stora delar av området har fixats till, och renoverade eller helt nya byggnader dyker nu upp lite överallt.

Harlem har rätt gott om sevärdheter, och vare sig man är intresserad av museer, arkitektur eller historiska klubbar, så ska det inte vara svårt att hitta någonting att göra. Hundratals små och stora kyrkor finns utspridda över hela området, och Abyssinian Baptist Church med sin välkända gospelkör är bara en av många. Och som man kan förstå, så finns det ett flertal ställen runtom i Harlem som berättar om områdets historia och kultur. Mer om Harlems olika delområden och sevärdheter står en bit ned i inlägget.

Det finns också en mängd olika etniska restauranger i området, och även om shoppingen kanske inte är så stor som i vissa andra delar av Manhattan, så finns det ett par stråk i Harlem där det är rätt tätt mellan affärerna.

Bra att tänka på är att Harlem verkligen är stort, och den som vill se mer av området kan exempelvis ta en av de guidade bussturer som ges. Och även om Harlem har blivit mycket säkrare under senare år, så finns det fortfarande områden som man kanske bör undvika under vissa delar av dygnet. Men det gäller ju för de flesta storstäder, å andra sidan. Men om man bara har lite sunt förnuft, så borde det inte vara något problem.


Klicka här för större karta

Det är nog många som brukar dra Harlems södra gräns som parallell med Central Park North, men som man kan se på kartan ovanför, så har den en trappliknande form. Den går vid 96th St. mot Upper East Side, 110th St. och Central Park North intill parken och W. 125th St. i sydväst mot Upper West Side och Morningside Heights.

I norr går gränsen, om man ska vara strikt, vid 155th St. Den nordligaste delen av Manhattan består av Washington Heights och Inwood, men jag har bakat ihop dem med Harlem i mitt inlägg.

Men som jag nämnde tidigare, så är det ett stort område. Det består av ett flertal mindre delområden, alla med lite olika karaktär och historia. Gränserna är knappast så skarpa som på kartan, och som i många av mina andra inlägg, så finns de där mest för att kunna göra det någorlunda strukturerat.

Harlems gatunät är inte särskilt komplicerat, men det kan ändå vara bra att kolla en extra gång på kartan innan man åker dit. De större gatorna och avenyerna i området går under andra namn än vad man kanske är van vid.

125th St. ses ofta som Harlems huvudgata, och förutom ett flertal butiker, så ligger bl.a. the Apollo Theatre där. Gatan går även under namnet Martin Luther King Jr. Boulevard. 6th Ave. heter Malcolm X Boulevard, även känd som Lenox Avenue; 7th Avenue heter Adam Clayton Powell Jr. Boulevard, och 8th Avenue går under namnet Frederick Douglass Boulevard. Och som man nog förstår, så har de fått sina namn efter förkämpar inom den amerikanska medborgarrättsrörelsen.

Harlem växte snabbt i slutet av 1800-talet, och när tunnelbanan och andra kommunikationer nådde fram, så mer eller mindre exploderade bostadsbyggandet. Mycket var dock ren spekulation, och oron för att nya byggnadsregler skulle träda i kraft ökade också på byggtakten. Och efter att fastighetsmarknaden kraschat, först under 1890-talet och sedan igen 1904, så ledde det till stora prisfall och tomma byggnader.

Efter den första kraschen flyttade bl.a. judar och italienare dit, och efter 1904 fylldes området av svarta, som i många fall hade flyttat till Harlem från den amerikanska södern. Och i takt med att de vita flyttade ut, så flyttade än fler svarta in. Och den senare gruppen skulle som bekant prägla området i många år.

Under 1920- och 1930-talet blev det centrum för the Harlem Renaissance, en guldålder för Harlem och den svarta kulturen där en rad nya former av musik, konst, teater och litteratur uppkom. Och säkert känner ni till klubbar som the Cotton Club och the Apollo Theatre. Harlem skulle inte bara bli centrum för svart kultur i New York, utan för hela USA.

Efter depressionen, och andra världskriget i synnerhet, så ökade brottsligheten och fattigdomen betydligt. Industrier lämnade New York efter andra världskriget, och medelklassens svarta flyttade vidare till andra delar av staden. Och efter flera decennier av förfall och kriminalitet, så spred sig den allmänna uppryckningen av New York under 1990-talet så småningom också till Harlem.

Och att området var nedgånget och inte särskilt attraktivt under många år ledde också till att en stor del av Harlems gamla brownstones och andra fina byggnader undkom de stora rivningsvågor som gick genom många andra av New Yorks stadsdelar. Idag rustas många byggnader upp istället för att rivas, och den som är arkitekturintresserad kan säkert hitta mycket att se.

East Harlem är det stora området i sydost, och det kallas ofta för Spanish Harlem eller El Barrio. I slutet av 1800-talet var området känt som Italian Harlem, och främst var det immigranter från Sicilien och södra Italien som hade bosatt sig där. Efter första världskriget flyttade personer från Puerto Rico dit, och de var de första latinamerikaner som bosatte sig där. Detta lilla område blev känt som El Barrio, och i takt med att italienarna flyttade vidare, så växte den latinamerikanska befolkningen. Och sedan 1950-talet har invånarna med puertoricanskt ursprung varit i majoritet i East Harlem. Som kuriosa kan nämnas att andra och tredje generationens puertoricaner i New York ibland kallas Nuyoricans.

Det var ett fattigt område under 1960- och 1970-talet, och även om de sydligaste delarna, nära Upper East Side och Yorkville, har gentrifierats under senare år, så flyttar fortfarande folk in från de latinamerikanska länderna. Området består dock mest av bostäder, och det är rätt glest mellan hotell och butiker. Spanish Harlems centrum har historiskt sett legat längs 106th St. från 5th Ave. till FDR Drive, och där finns det också rätt gott om avslappnade barer och restauranger.

Ett par kända sevärdheter i området är El Museo del Barrio och Museum of African Art, som båda ligger längs the Museum Mile. The Museum of the City of New York ligger också där, men det tas upp mer i detalj i inlägget om Upper East Side.

Central Harlem ligger i stort sett rakt norr om Central Park, och som jag nämnde tidigare, så ligger Harlems huvudgata - 125th St. - här. Och som man kan ana, så är de södra delarna bland de mest gentrifierade i Harlem. Det är hyfsat tätt med turister runt 125th St., och förutom shopping, så ligger bl.a. Apollo Theater, Studio Museum in Harlem, Sylvia's och Lenox Lounge där. Lite längre norrut finns Abyssinian Baptist Church och Schomburg Center for Research, och i öst finns den rätt stora Marcus Garvey Park.

Le Petit Senegal, eller Little Senegal, är ett snabbväxande område vid W. 116th St. just öst om Morningside Park. Här bor många från det franskspråkiga Senegal, men också från andra västafrikanska länder som Elfenbenskusten, Ghana, Guinea och Mali. Det är ett ganska nytt område, och det fanns knappt i mitten av 1980-talet. Numera finns det dock gott om afrikanska butiker, restauranger och caféer här.

West Harlem ligger norr om Upper West Side och Morningside Heights, och det består av Manhattanville i söder och Hamilton Heights i norr.

Manhattanville är ett rätt litet område, som sträcker sig från 125th St. till 135th St. mellan Hudson River och den östra änden av St. Nicholas Park. I mitten av 1800-talet beboddes området av många irländska och tyska invandrare, som ofta arbetade vid hamnen i väst. Och i början av 1900-talet invigdes den nya tunnelbanelinjen, vilket ledde till en snabb omvandling av området. Kubanska, dominikanska och puertoricanska immigranter skulle snart flytta hit, och långt senare, så fylldes området med studenter vid Columbia University och Barnard College.

Och just norr om Manhattanville ligger som sagt Hamilton Heights, som sträcker sig mellan 135th St. och 155th St. Det har fått sitt namn efter Alexander Hamilton, en av USA:s founding fathers, som hade ett hus i området. Och precis som i Manhattanville, så finns det många personer från latinamerika och karibien i området. Under de senaste åren har det dock gentrifierats en hel del, då bl.a. Columbia Universitys campus och studentområden breder ut sig norrut. City College of New York (CCNY) ligger också här, såväl som det mindre området Sugar Hill.

Och allra längst i norr ligger Washington Heights och Inwood. Det är ett ganska kuperat område, och den som tar sig hit kommer nog bl.a. upptäcka ett flertal parker och Metropolitan Museums medeltidsavdelning, the Cloisters i Fort Tryon Park. Gränsen mellan de två områdena går vid Dyckman St.


Abyssinian Baptist Church är Harlems kanske mest kända kyrka, dit många turister vallfärdar för att se gospelkören under söndagsgudstjänsterna. Församlingen grundades 1808, och den nuvarande kyrkan i gotisk stil byggdes 1923.

Bra att känna till är att det verkligen är en turistfälla, och att köerna utanför brukar vara långa. Tänk på att det i första hand faktiskt är en gudstjänst, och inte ett musikframträdande. Som turist har man bara möjlighet att besöka gudstjänsten på söndagar kl. 11. Mer information för den som vill besöka finns här. Läs särskilt deras Tourist Policy till höger på sidan.

Adress: 132 Odell Clark Place (138th St.) bet. 6th & 7th Ave.

Apollo Theatre är ett av Harlems mest kända landmärken, och när Frank Schiffman tog över 1934, så öppnade teatern även för svarta. Han förvandlade den till Harlems mest välkända nöjesscen, och det höll sig i flera generationer. Det är många kända artister som har spelat och slagit igenom här, och även idag går det att besöka deras Amateur Nights och mycket annat. Mer information om events och spelningar finns här.

Adress: 253 W. 125th St. (bet. 7th & 8th Ave.)


The Audubon Ballroom var en teater som öppnade 1912 vid Broadway mellan 165th och 166th St. Den är mest känd för att ha varit platsen där Malcolm X mördades 1965. Och även om huvuddelen av byggnaden revs senare, så återskapades en bit av fasaden för att hedra Malcolm X.

The Malcolm X & Dr. Betty Shabazz Memorial and Educational Center ligger också i byggnaden, och utställningen där är den största om Malcolm X i världen. Mer om öppettider finns här.

Adress: 3940 Broadway (bet. 165th & 166th St.)


Astor Row är namnet på en del av 130th St. mellan 5th och 6th Ave. På södra sidan av gatan finns ett par ganska ovanliga radhus för New York med träaltaner och små trädgårdar på framsidan. De byggdes mellan 1880 och 1883, och de var närmast övergivna mellan 1930 och 1990. Under senare tid har de dock renoverats, och de har också dragit upp området omkring.

Adress: 130th St. bet. 5th & Lenox Ave.

The City College of New York, eller bara City College, grundades 1847 och flyttade till Manhattanville i sydvästra hörnet av Harlem 1906. Dess campus sträcker sig längs Convent Ave. från 130th till 141st St. väst om St. Nicholas Park. Det är inte lika stort som Columbia University, men ändå kan det vara värt att ta en promenad igenom om man är i närheten.

Adress: Convent Ave. bet. 135th & 140th St.


The Cloisters har en stor del av Metropolitan Museums samling av europeisk medeltida konst och arkutektur, och omkring 5000 föremål från 800- till 1500-talet finns i byggnaden med delar från fem franska medeltida kloster. Mer information om öppettider och inträde finns här. Biljetten gäller även samma dag på Metropolitan Museum, och vice versa.

Adress: 99 Margaret Corbin Dr. (Fort Tryon Park at 190th St.)

First Corinthian Baptist Church är en av de mest utsmyckade byggnaderna i Harlem, och den ligger i en tidigare teater från 1913.

Adress: 1912 Adam Clayton Powell Jr. Blvd. (116th St.)


George Washington Bridge Bus Station, eller bara GWB Bus Station, öppnade 1963 i Washington Heights och tar upp två kvarter. Den tre våningar höga bussterminalen är byggd över Trans-Manhattan Expressway (Interstate 95) mellan 178th och 179th St.

Adress: 4211 Broadway (bet. 178th & 179th St.)

Hamilton Grange National Memorial är ett hus från tidigt 1800-tal där Alexander Hamilton bodde, en av de framträdande personer som var med att grunda USA. Han var USA:s första finansminister, och han känns nog igen av de flesta från tiodollarssedeln.

Huset har flyttats ett par gånger under åren, och nu senast stängdes det i maj 2006 inför flytten av byggnaden till St. Nicholas Park. Platsen anses bättre lämpad, och i samband med flytten som renoveras huset och man återskapar det som försvann i samband med flytten 1889. Det beräknas i alla fall stå färdigt under 2011.

Adress: 414 W. 141st St. (St. Nicholas Park)


Hispanic Society of America Museum ligger i den nedre delen av Washington Heights, vid Audubon Terrace. Även om museet kanske inte är så välkänt, så har det den största samlingen med konstverk av El Greco och Goya i världen, bortsett från Pradomuseet i Madrid. Det har även verk från ett flertal andra konstnärer.

Museet specialiserar sig på spansk, portugisisk och latinamerikansk konst, historia och litteratur, och deras bibliotek har en rad sällsynta böcker och manuskript. Lördagar kl. 14 ges en guidad tur över byggnaden och samlingen. Mer information om öppettider och annat finns här.

Adress: Audubon Terrace, Broadway bet. 155th & 156th St.

Hotel Theresa är antagligen okänt för de allra flesta svenskar, men under många år var det känt som Harlems Waldorf Astoria. Det byggdes 1913, och fram till 1940 tog man i stort sett enbart emot vita gäster. Men efter 1940 ändrades det, vilket ledde till att många kända svarta personer som var på besök i New York bodde där, och hotellet hade sina glansdagar under 1960-talet. det stängde dock 1967, men för den som promenerar längs 125th St. kan det kanske vara intressant att veta vad det är för en byggnad.

Adress: 7th Ave. at 125th St.


James Bailey House är ett hus från 1888 som ser ut som ett litet slott vid korsningen av St. Nicholas Place och 150th St. Det är inte öppet för allmänheten, men den som är i närheten kan ju promenera förbi och kolla in ett av Harlems mest karaktäristiska hus.

Adress: 10 St. Nicholas Place (150th St.)

Lenox Lounge är en klassisk jazzklubb, bar och restaurang som funnits där sedan slutet av 1930-talet, och många jazzlegender har spelat där genom tiderna. Mer information om öppettider och artister som spelar där finns på hemsidan.

Adress: 288 Lenox Ave. / Malcolm X Blvd. (bet. 124th & 125th St.)


Marcus Garvey Park öppnade 1840, och den är en av Manhattans äldsta offentliga platser. Den fick namn efter Marcus Garvey 1973, men många kallar den fortfarande för Mount Morris Park. The Harlem Fire Watchtower ligger mitt i parken, och det är ett 14 meter högt torn från 1857. Det finns även ett par lekparker, en amfiteater och basketplaner där.

Adress: 120th to 124th St. bet. Madison Ave. & Mt. Morris Park W.

The Morris-Jumel Mansion ligger i Washington Heights, och byggnaden från 1765 är den äldsta på Manhattan. Huset användes som tillfälligt högkvarter för båda sidor under det amerikanska frihetskriget, och idag är det öppet för allmänheten som ett museum, med återskapade tidstypiska miljöer.

Adress: 65 Jumel Terrace (bet. 160th & 162nd St.)


Museum for African Art öppnade i början av 2011 vid nordöstra hörnet av Central Park, inte långt från Fifth Avenues många andra världskända museer. Museet visar upp historisk och samtida afrikansk konst och kultur, med ett brett spektrum av utställningar och events. Det grundades 1984, och museet har haft lokaler på Upper East Side, i SoHo och nu senast i Long Island City i Queens, i väntan på att den nya byggnaden skulle stå färdig.

Adress: Fifth Avenue at 110th St.

Riverbank State Park är en park som byggts ovanpå ett vattenreningsverk vid Hudson River, och parken är den enda i sitt slag i USA, inspirerad av hustak i japanska städer. Den ligger drygt 20 meter ovanför vattenytan, och i de fem byggnaderna finns bl.a. simbassänger, skridskobanor, basketplaner, restauranger och mycket annat. Mer information om vad som finns där, öppettider och annat går att hitta på hemsidan, såväl som vad det kostar.


Rucker Park är en basketplan i norra Harlem, känd för att ha varit där många NBA-stjärnor slog igenom.

Adress: 8th Ave. / Frederick Douglass Blvd. at 155th St.

Schomburg Center for Research in Black Culture är ett nationellt forskningsbibliotek som samlar och bevarar den afro-amerikanska befolkningens historia och erfarenheter. Idag har det över fem miljoner föremål i sin samling, och den består bl.a. av ljud- och videokassetter, böcker, manuskript, filmer, tidningar, tidskrifter, fotografier, tryck, skivor och noter. Biblioteket är även utformat för att fungera som ett kulturcenter, och man kan bl.a. besöka olika utställningar här.

Adress: 515 Malcolm X Blvd. (bet. 135th & 136th St.)


St. Nicholas Park är en avlång park öst om City College's campus i Manhattanville, och i den finns promenadspår, basketplaner och lekplatser. Hamilton Grange National Memorial, Alexander Hamiltons tidigare hus, har nyligen också flyttats till den norra delen av parken vid 141st St.

Adress: St. Nicholas Ave. bet. W. 128th & W. 141st St.

Strivers' Row består av tre radhus från 1893 mellan 138th och 139th St. De kallas även King Model Houses, och var ursprungligen avsedda för vita i övre medelklassen, men efter att många lämnade Harlem, så stod husen tomma. Svarta personer tilläts till en början inte att köpa dem, och när de senare fick föra det, så var det bara välbärgade och hårt arbetande svarta som hade råd. De framgångsrika personer ur den svarta befolkningen som flyttade hit under 1920- och 1930-talet gav gatan sitt namn - Strivers' Row.

Adress: 138th to 139th St. bet. 6th & 7th Ave.


Studio Museum in Harlem är ett litet museum som fokuserar på afro-amerikanska, karibiska och afrikanska konstnärer och artister. Den permanenta samlingen av skulpturer, målningar och fotografier sträcker sig från 1800-talet till idag, och berättar bl.a. om the Harlem Renaissance på 1920- och 1930-talet. Museet är också känt för sina samtida utställningar. Mer information om öppettider och inträde finns här.

Adress: 144 W. 125th St. (bet. 6th & 7th Ave.)

Sylvia's är Harlems mest kända soul food-restaurang, eller mat från den amerikanska södern. Det är mer eller mindre en institution i Harlem, med gospelmusik på söndagarna. Tänk på att det kan vara långa köer dit, bara.

Adress: 328 Lenox Ave. (bet. 126th & 127th St.)